Hej Ingrid!
Såpa är inte frätande. Linsåpa är linolja som är förtvålad till såpa, och det är en fet såpa, d.v.s att en hel del fett är kvar i såpan. Det är alltså ett basiskt rengöringsmedel, som i sig är kraftigt fettlösande men också återfettande.
Såpa tillverkas genom att linolja förtvålas med lut, det klassiska sättet som fortfarande används i tvål- och såptillverkning.
Förr hade man i princip inget annat rengöringsmedel än lut, och ibland gjorde man tvål av talg (djurfett) som förtvålades med lut, ibland såpa av lin- eller hampaolja.
Lut tillverkades förr traditionellt av aska, helst björkaska, som genom en vattenfiltreringsprocess bildade lut. Luten användes sedan för tvätt i stora tvättkar och för rengöring av t.ex. golv.
Det stämmer att luten är frätande och “förstör” de allra översta träcellerna i träets yta genom att bryta ner cellernas lignin. Detta är en väldigt ytlig process som avstannar i de allra översta träcellslagren och inte fortsätter att fräta på träet. När man sedan oljar golvet ersätts det saknade ligninet i ytcellerna med olja som reagear med luten och gör träytan hårdare. Det är därför ett lutat och oljat golv får en tåligare och hårdare yta än ett golv som bara är oljat eller såpat. Luten tar också bort det i de översta cellagren som gör att träet gulnar, därför blir ett lutat golv också ljusare/gråvitare än ett olutat. För att underhålla golvet rengör man det med fet linsåpa som, förutom att lösa upp smutsen, återfettar golvet så att det bibehåller sin tålighet.
Golven bryts alltså INTE ner efterhand för att man har lutat dem.
Observera att lut och såpa endast fungerar på barrträ. Lövträ som t.ex ek har en annan kemisk uppbyggnad och innehåller garvsyra som svartnar i kombination med lut.
Hoppas detta svarar på dina frågor!
/Josefin
↧
Av: Josefin Kvist
↧